Открито е ново огнище на птичи грип в животновъден обект в землището на град Асеновград, съобщава Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Прогноза: Свинското ще вземе превес над пилешкото и говеждото

Инфекцията е установена в хале с 28 531 птици на възраст 51 седмици. От общинската администрация на Асеновград уточниха, че епизоотичната комисия веднага е предприела мерки и около 72 000 птици подлежат на принудително умъртвяване по хуманен начин. Ще се извърши обезвреждане на всички засегнати и контактни птици в обекта с кокошни носачки.

Извършва се механично почистване и многократна дезинфекция на територията, обитавана от заразените птици. Дезинфекцират се оборудването във фермата, транспортните средства, както и дворовете и улиците във и около птицевъдния обект. 

Собствениците на животните ще бъдат обезщетени съгласно Закона за ветеринарно-медицинската дейност.

Епизоотично проучване ще проследи движението за последните три седмици на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти, добити от заразените кокошки.

От БАБХ напомнят, че птичето месо и продукти от фермата, в която е открито огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

Около птицефермата е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат град Асеновград, село Боянци, община Асеновград, и село Моминско, община Садово. Определена е и 10-километрова наблюдавана зона - Крумово, Ягодово в община Родопи; Садово, Болярци, Катуница, Караджово и Кочево в община Садово; Куклен, Руен в община Куклен; Избеглии, Козаново, Стоево, Златовръх, Мулдава и Лясково в община Асеновград.

Информирани са кметовете и собствениците на птицевъдни ферми в общината. Със заповед на кмета на община Асеновград Христо Грудев се забранява търговията с живи птици, птиче месо, яйца и други пилешки продукти на територията на животинския и общинските пазари.

Това е деветото огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в България от началото на 2020 г. Последното бе потвърдено на 12 март. 

На територията на Европа през тази година са нотифицирани следните огнища на Инфлуенца тип А при домашни птици – 306 огнища в Унгария, 33 в Полша, 3 в Германия, по 2 в Румъния и Словакия.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фабричното фермерство създава резервоар за животински болести

Птичи грип – какво трябва да знаят фермерите?

Птичият грип дойде: Първото огнище е във ферма за патици в Раковски