Средно с 5% е нарастнала цената на земеделската земя през 2018 г. Подобна тенденция се очаква и през тази година, прогнозират от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ).

 

Расте обработваемата земя у нас

 

Поскъпването на земеделските земи с 5% никак не е малко за пазар, който е стабилен, коментира Стайко Стайков, председател на асоциацията и подчерта, че този процент надхвърля инфлацията за миналата година, която по данни на Националния статистически институт е 2.7%, пише Дневник.
 
По думите му цените растат, макар и минимално, заради увеличаването на броя на ползвателите, а също и заради факта, че предлаганата на пазара земя не е чак толкова много.
 
Най-високите цени са на земята очаквано в Добрич, която през 2018 г. се е търгувала между 1550 и 2 700 лв. на дка, а сред най-евтините земеделски парцели са тези около Хасково като една от основните причини за това е, че имотите там са много разпокъсани, което създава трудности при обработването. По-голям ръст от средния в цената на земята пък се отчита във Видин заради увеличеното количество ползватели.
 
Експертите на асоциацията посочват, че има няколко фактора, които влияят на пазара. Един от тях е многократната промяна в законодателството и по-конкретно около 60 поправки в Закона за земята. В допълнение липсата на дългосрочна стратегия за развитие на земеделието не осигурява прогнозируемост, каза Стайков.
 
Според асоциацията няма причини, поради които да се очакват резки промени на пазара на земеделски земи и през тази година. Очакваният ръст в цените отново се прогнозира да е около 5%, което на практика означава да следва инфлацията.
 
На първичния пазар собствеността си е сменила около 25-30% от обработваемата земя, която е около 36 млн. дка.