Очакваната зърнена реколта е около 4.7 млн. тона, стана ясно след края на Консултативния съвет по зърното днес. Данните бяха оповестени на импровизиран брифинг от министър Димитър Греков и Мариана Кукушева. По думите на Кукушева приблизително същите добиви са били очаквани и през миналата година. Тя допълни, че качеството на зърното може да бъде коментирано едва след като реколтата е прибрана от полето.

 

В момента няма заплаха за качеството на българските сортове пшеница, които основно се използват от производителите, заяви Кукушева. Не може да се говори за зърнена криза, категорично заяви и министърът на земеделието Димитър Греков. „Съветът беше оптимистичен. Очакваме добра реколта. За съжаление, част от реколтата е изгубена, но очакваме добри добиви“, заяви Греков.

 

По думите на министъра, жътвата ще бъде много трудна, защото в региони като Добрич, Варна, Плевен, Ямбол има около 80% полегнали площи. Греков уточни, че в повечето случаи полягането на зърнените култури в засегнатите райони е около 40%. Според Мариана Кукушева, председател на Съюза на хлебопроизводителите, процентът на пропадналите площи зърнени култури след наводненията и градушките е пренебрежимо малък.

 

Според Кукушева автопаркът на българските зърнопроизводители е обновен с модерна техника, която дава възможност дори при сериозно полягане на посевите реколтата да бъде изцяло прибрана. Кукушева заяви, че единствената заплаха за зърнопроизводителите сега е да не започнат отново обилни валежи и да не покълне вече полегналата пшеница.

 

„В някои райони на страната жътвата вече започна, но не трябва да смятате, че зърнопроизводителите прибират зърното мокро. В зърнопроизводството на България в момента няма никаква трагедия“, категорична беше Кукушева.

 

Министър Греков заяви пред журналисти, че разходите на зърнопроизводителите тази година са значително по-високи от предходните години. „Извършени са поне 3-4 пръскания. Освен това зърното ще се прибира с по-голяма влажност.

 

Нормалната влажност при жътва е 12-14%, сега стопаните започнаха жътвата на ечемика при влажност от 17%. Това означава, че продукцията ще трябва да се суши допълнително, което допълнително увеличава разходите“, поясни Греков.

 

Прогнозите са за по-ниски изкупни цени на зърното, категорично заяви Мариана Кукушева. „Според анализите на Софийска стокова борса, причините са в още по-активното включване на Украйна като играч на зърнения пазар. Засега цените са с тренд надолу. По данни на Софийска стокова борса към 24 юни, става въпрос за 280 лв./т, но все още не се търгува нова реколта.

 

Освен това в световен план зърнената реколта е по-богата от миналогодишната, тоест няма такова търсене, на каквото бяхме свидетели по това време през 2013 г.“, заяви Кукушева.

 

На заседанието на Консултативния съвет по зърното днес търговците на зърно са заявили категорично, че България изнася основно зърно с фуражни качества, което означава, че най-качествената пшеница остава в страната.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!