В първата половина на 2017 година планираме стартирането на втория прием по мярка 4.2 Ивенстиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти на ПРСР 2014-2020 г. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на откриването на международни специализирани изложби Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното и Интерфуд Дринк 2016, съобщи Фокус.
 
„Очаква се старт на приема по мярка 4.2 с целия остатъчен бюджет по начина, по който го направихме за мярка 4.1, чийто прием върви в момента и приключва на 7 декември“, обясни Танева.
[news]
 
Десислава Танева допълни, че Министерство на земеделието и храните (МЗХ) стартира диалога с неправителствения сектор в преработвателната индустрия за това какви промени трябва да бъдат направени в правилата за прилагане на мярката.
 
„Целият остатъчен бюджет, с който разполагаме е около 150 млн. евро по предварителни данни, по него има одобрени и сключени договори на стойности 177 млн. лева, остава сключването на още 30 договора и според тяхната окончателна стойност, ще определим и размера на целия остатъчен бюджет“, каза министърът. 
 
По думите й целта на този диалог е до края на тази година да се постигне консенсус за това какви промени да бъдат направени така, че този бюджет да бъде разходван и с него да бъдат подкрепени инвестиции по начин, по който да постигнем максимална ефективност за повишаване на конкурентноспособността на българската хранителна индустрия.