Заради очакваното рязко застудяване от главната инспекция по труда (ГДИ) напомнят на работодателите да осигурят на работниците си безопасни условия на труд в очаквания мраз. 
 
 
Метеоролозите очакват силен снеговалеж, рязко застудяване и поледици, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Предупреждението е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Ловешка, Габровска, София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив.
 
В края на седмицата на места температурите ще стигат до минус 22 градуса, вещаят синоптиците. 
 
 
От ГИТ допълват, че при ниски температури оптималните стойности варират между 16 и 23 градуса, а допустимите – от 13 до 25 градуса, като по-ниски температури са допустими съответно при тежката физическа работа.
 
При работа на открито работодателите като цяло се съобразяват с неблагоприятните климатични условия и предприемат мерки за ограничаване на негативното им въздействие. Най-често се въвежда промяна на работното време или се възлага друга работа, при която това негативно въздействие се минимизира, отчитат от инспекцията. 
 
Изисквания  за работодателите са да осигурят подходящо работно облекло на хората си, да има  подходящи места за почивка, в които хората да възстановят топлинния си баланс,  да има налични топли напитки, да се осигурят средства за комуникация с хората, работещи на открито, а също така и евентуална долекарска помощ при случаи на измръзване.