Учени от Добруджанския земеделски институт, представители на ДФ „Земеделие“ и експерти по растителна защита ще започнат проверки по посевите с пшеница в Добричка област. Обследването на масивите ще започне от 15 март, уточниха от областната земеделска служба. 

Годишните прегледи на техника за Кампания 2021 започнаха

Инспекцията ще обхване около 10 % от засетите през есента 1,2 млн. дка. Целта е да се установи как е презимувала пшеницата, какво е състоянието й към момента и кои са спешните мероприятия за културата, допълниха от Института в град Ген.Тошево.

След тежкото измръзване през февруари, когато полетата останаха без сняг, а температурите паднаха до -18 градуса, пшеничните посеви пожълтяха. Това породи опасения за новата зърнена реколта, тъй като през лятото на 2020 г. добивите от жито бяха силно редуцирани в Добричка област. Земеделските стопани едва пожънаха средно по 178 кг/дка, а в някои общини, основно край морето, средните резултати не надскочиха 50 кг/дка. 

Към момента пшеницата в Добричка област започва да се възстановява след студовете. Все още голяма част от полетата са прегорели.

Доколко това ще се отрази върху продуктивността на пшеницата, все още е рано да се каже и прецени, обобщи проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт. Ученият посочи, че пораженията от студа зависят както от дълбочината на сеитбата, така и от степента на развитие на растенията. 

До две седмици след преминаване на ниските температури се очаква пшеницата да активира вегетацията си и да започне периодът на вретенене. През следващите месеци предстои комисията от експерти да обходи още няколко пъти полетата със зърнено-житни култури, за да проследи развитието им. 

В момента земеделските стопани изчакват подобрение на времето, за да влязат в нивите и да извършат основно подхранване на пшеницата