Пшениците в Добричка област започват да се възстановяват, обобщи проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт. Все още обаче масово посевите са в различна степен жълти и прегорели от застудяването през февруари.

Тревога и за пшеницата в Добруджа

Доколко това ще се отрази върху продуктивността на пшеницата, е рано да се каже и прецени. В Добричка област поражения има както при различните типове селекция, така и при различните сортове пшеница, допълни още проф.Киряков. Има обаче и полета, които са слабо засегнати от студа и са зелени.

В момента земеделските стопани се насочват към основното подхранване на посевите със зърнено-житни култури. „До 10-15 дни, когато преминат по-ниските температури и има изравнен фотопериод, пшеницата ще започне вретенене, т.е. израстване на стъблото“, поясни ученият. 

В следващите дни се очаква да започне период с по-продължителни отрицателни нощни температури. „Дори да паднат до -4, -5 градуса, няма да се отразят неблагоприятно върху пшеницата, тъй като тя не е започнала активен растеж. Ако влезе в активна вегетация и започне да формира първи възел, тогава тези температури биха създали проблеми. Така се случи миналата година“, припомни проф.Киряков. 

Ниските температури през февруари имат и своето положително въздействие. „Те удариха листата с болести и вредители по пшеницата. Сега земеделските стопани трябва да следят посевите и едва когато се появят първи симптоми на заболяванията, тогава да третират. Важно е да следят препоръките на БАБХ за праговете на икономическа вредност“, съветва още фитопатологът. 

При установяване на наличие на брашнеста мана при 10% от листната маса се налага третиране с фунгициди. При кафявата ръжда прагът на икономическа вредност е 5%. Третирането на пшеница, ечемик и тритикале се извършва във фенофаза първи и втори възел, подчерта проф. Киряков.

Утвърдените от БАБХ изисквания за използване на пестициди се отнасят и за вредителите по зърнено-житните култури. Важно е да се спазват и да се използват инсектициди, съобразени с фазата на развитие на пшеницата, за която са уточнени какви вредители са допустими и кога настъпва праг на икономическа вредност.