Кутия за събиране на дарения в помощ на пострадалата от пожар ферма в село Доброглед ще бъде поставена днес, 29 октомври, на Фермерския пазар в Добрич.

Животновъди си протягат ръка в беда

„Веднага след инцидента обявихме кампания за помощи за Данаил и Дарина, с които да се купува храна за животните”, съобщи за Агри.бг Пепа Рашева, организатор на изложението в добруджанския град.

„Фермата е сред основното звено от производители на чиста храна, с които преди 3 години поставихме началото на ежеседмичния пазар в Добрич”, допълни още Рашева. 

Преди дни пожар унищожава целия запас от храна за животните на стопанството. Огънят изпепелява 150 тона люцерна, слама, цялата зимнина за 60 крави и 250 овце. На практика е застрашено не само изхранването на животните, а самото оцеляване на фермата.

Организаторите на Фермерския пазар в Добрич подават ръка за помощ на ферма Овчарника. „Без нито един ден отсъствие, и в смразяващо студени, и дъждовни и горещи дни те доставят продукция за трапезата на добричлии", изтъкна Пепа Рашева. Д-р Данаил Николов се включва във всички тематични издания на Фермерския пазар, посветени на българските традици и обичаи. 

В призив към добруджанци Пепа Рашева казва още:

"Тази година е тежка и носи изпитания на всички, изпитания, които ни проверяват колко човечност и желание за взаимопомощ е останала в сърцата ни, борейки се за собственото си оцеляване. Данаил и Дарина са хора с чисти сърца, отдадени на фермерството и мечтите си”.

Всеки желаещ да подпомогне фермата може да го направи и като предложи люцерна, сено или слама за пострадалото стопанство. За да спасят животните от глад през зимните месеци, колеги и приятели на фермата също обявиха подкрепата си в социалните мрежи. 

Ветеринарният лекар д-р Данаил Николов и семейството му отглеждат в село Доброглед 250 медночервени шуменски овце, 70 калоферски дългокосмести кози, 60 родопски говеда и 30 каракачански кучета. Насочили са се към автохтонни породи, като животните са избирани от Родопите и подбалканските градчета.

Започват да произвеждат качествени млечни продукти – сирене, кашкавал, сметана, кисело мляко, масло. Те са търсени по фермерските пазари във Варна и Добрич, където ценителите на чистата храна ги очакват с нетърпение. Заради COVID-19 фермата започна и доставки чрез онлайн поръчки.