20 тона царевица е унищожена от пожар в село Лиляк, съобщават от полицията в Търговище.

Свети Димитър дойде с потоп и градушка в Добрич

Това е поредният инцидент този месец, свързан със съхранението на зърно и фураж в стопапанските постройки, а властите предупреждават, че с идването на зимата пожарите се преместват от полето във фермите, затова те трябва да са добре подготвени и обезопасени.

При последния такъв случай огънят е тръгнал от сушилня на стопански двор в селото в неделя по обед. Властите предполагат, че голямата влажност и горещия въздух в помещението са довели до самозапалване на зърното.

Спасени са 150 тона фураж и две стопански сгради от два екипа на пожарната служба в Търговище.

Намесата на огнеборците е предотвратила огънят да обхване изцяло стопанството, фуража и зърното в него, уточняват от полицията.

През почивните дни пък 100 бали с фураж изгоряха в село Преславци. Тутраканските пожарникари успели да потушат пожара, преди той да превземе и къщата на стопаните.

По-рано този месец 600 тона фураж и зърно, както и 500 бали слама бяха унищожени от пожар в горнооряховското село Крушето. Изпепелени бяха и селскостопанските машини на фермата. Като причина се посочват заваръчни дейности на металната конструкция на хранилището.