Срокът, в който фирмите ще могат да подават годишните отчети за дейността си през 2018 г. в Националния статистически институт (НСИ) се удължава до 24:00 часа на 5 април.
 
 
Решението за това е взето след разговори с Националната агенция за приходите (НАП), съобщиха от пресслужбата на статистическото ведомство. 
 
Досегашният срок беше до 24:00 часа на 1 април. Както Фермер.БГ съобщи, през тази седмица имаше срив в информационната система „Бизнес статистика“. Удължаването вероятно е свързано с техническия проблем, за който НСИ се извини в четвъртък.
 
 
Подаването на годишните декларации за облагане с корпоративни данъци вече е възможно без вписване на задължителния по закон входящ номер на подадения пред НСИ Годишен отчет за дейността (ГОД), уточниха от ведомството.
 
Фирмите, които са подали данъчни декларация за 2018 г., са задължени да подадат и отчетите си в НСИ, като институтът ще изпраща номерата служебно в НАП. 
 
В момента информационната система „Бизнес статистика“ работи с намален капацитет, като на 28 март са били приети 13 000 отчета. Остават още близо 50 000 отчета, допълниха от НСИ.