Заместник изпълнителните директори на Държавен фонд „Земеделие“ Иван Капитанов и Евдокия Кръстева вече са разпределени в ресори. Това става ясно от протокола, след проведеното последно заседание на УС на Фонда.

Чистката на „кърлежите“ в ДФЗ продължава 

Ресорното разпределение е следното:

Иван Капитанов поема ресорите „Технически инспекторат", „Краткосрочни схеми за подпомагане" и „САПАРД". 

Той наследи поста на зам.-шеф от Калоян Костадинов, който преди отговаряше за мерките от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). В последствие Костадинов беше отстранен от поста си, след 24-часов арест след акция на спецпрокуратурата и с повдигнати обвинения за длъжностно престъпление, във връзка с разследването срещу Миню Стайков.

Въпреки това Калоян Костадинов отново е върнат на работа във Фонда. В момента той е началник отдел "Прилагане на стратегии за водено от общностите местно развитие“, дирекция "Договориране по ПМРСР“

AgriАнализ: Оставки. И какво от това?


Другият зам.-шеф на ДФЗ е Евдокия Кръстева. Тя поема ресорите „Селскостопански пазарни механизми", „Инвестиционни схеми за подпомагане" и „Програма за морско дело и рибарство 2014-2020".

Евдокия Кръстева беше назначена на мястото на Иванка Багдатова-Мизова, която беше освободена на 16 май 2019 г., след скандал с телефонния й номер, публикуван за контакт на една от къщите за гости в Юндола.

Професионални профили

Иван Капитанов
Капитанов е завършил „Икономика и управление на индустрията“ в УНСС. Има дългогодишен опит в държавната администрация. От 2002 г. до 2011 г. работи като експерт в дирекция „Финанси на реалния сектор” в Министерство на финансите.


От април 2011 г. до ноември 2013 г. Капитанов заема длъжността заместник-изпълнителен директор на ДФЗ. В периода 6 август – 7 ноември 2014 г. е назначен за началник на кабинета на министъра на земеделието и храните в служебното правителство на Република България. От ноември 2014 до януари 2017 г. е финансов съветник на министъра на земеделието и храните.


От 2014 до 2017 г. той е председател на Съвета на директорите на Пристанище Бургас ЕАД. От 2017 до юли 2019 г. той е зам. – председател на дружеството.


Евдокия Кръстева

Кръстева има две магистратури – по право и по аграрна икономика от УНСС. Кариерата си започва в Министерството на земеделието. Работи в дирекция „Европейска интеграция“, където участва в изготвянето на нормативните актове, въвеждащи правото на ЕС в сектор „Земеделие“.

В периода февруари 2001 г.- юни 2008 г. Кръстева е била главен секретар на Изпълнителната агенция по лозата и виното. От октомври 2012 г. до юли 2015 г. е съветник в постоянното представителство на България в Брюксел, отговарящ за европейските структурни и инвестиционни фондове.
 
От юни 2008 г. до май 2019 г. работи в Министерски съвет като държавен експерт в дирекция „Централно координационно звено“ и началник отдел в дирекция „Мониторинг на средствата от ЕС“.