Остраненият зам.-изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Калоян Костадинов е върнат на работа. В момента експертът оглавява дирекция „Договориране“, научи първи Агри.БГ.

Грудев: Нямаме тревога за акредитацията на ДФЗ


Калоян Костадинов бе арестуван за 24 часа след акция на спецпрокуратурата, а след това пуснат под гаранция. Въпреки това прокуратурата му повдигна обвинения за длъжностно престъпление. Според прокуратурата има данни, че служители на ръководни позиции са информирали фирми, свързани с бизнесмена Миню Стайков. Нарушенията са по две европрограми – „Развитие на селските райони” и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

В петък, 19 юли, последва смяна по високите етажи на Фонда. Спешен Управителният съвет (УС), свикан от земеделския министър Десислава Танева, гласува смяната на изпълнителния директор на ДФЗ – Живко Живков и на зам.-изпълнителния директор Калоян Костадинов.

Промени по високите етажи в ДФЗ. Защо?

Въпреки това Костадинов е върнат на работа. Според Васил Грудев това няма да доведе до конфликт с разследването.

„Мястото му на началник-отдел се пази, тъй като е бил на изборна длъжност – зам.-директор. В мярката му се казва, че не се изисква отстраняване от каквато и да е длъжност, т.е няма как да има конфликт“, коментира за Агри.БГ новият шеф на Фонда – Васил Грудев.

Днес новият шеф на Фонда коментира пред Нова ТВ, че от 23-ма директори на дирекции в ДФЗ, само 3-ма са на работа, явно Калоян Костадинов е един от тях. 

„Познавам Калоян Костадинов като един изключително добър професионалист и съвестен и честен експерт“, категоричен е Грудев.

Калоян Костадинов започна работа в ДФЗ на 3 юни. Той дойде на мястото на Атидже Алиева-Вели, която подаде оставка за освобождаване от поста след влизането си в Европейския парламент. 

От 2007 г. до 2011 г. Костадинов е работил като старши експерт дирекция „Обществени поръчки и концесии" в Комисия за защита на конкуренцията. От 2014 г. до момента Костадинов работи в ДФ „Земеделие“ – РА. 

От октомври 2014 г. до май 2017 г. е бил главен експерт в дирекция „Договориране по прилагане на мерки за развитие на селските райони“. 

От 2017 г. до 3 юни 2019 г. е директор на дирекция „Договориране по прилагане на мерки за развитие на селските райони“.