трактори John  Deere 9030Тракторите от новата серия 9030 са най-мощните колесни трактори, произвеждани от John Deere във фабрика Ватерло, САЩ. Серията John Deere 9030 е представена в края на август 2007. Това са трактори с общо предназначение, за изпълнение на енергоемики операции в земеделието с широкозахватни почвообработващи агрегати и сеялки. Тракторите John Deere от серия 9030 са истински „работни коне”, които ще ви помагат да изорете и засеете повече декари на ден. Идеята един мощен трактор да замени целия остарял тракторен парк винаги са били на желание на земеделски производители, и сега това е възможно. Но не трябва да забравяме, че мощните трактори свободно се „чувстват”, само на големи пространства и с широкозахватни агрегати. Използването им за малки площи намалява производителността им и увеличава производствените разходи.

От пускането си на пазара през 1996 г., тракторите на Джон Диър от серията 9000 продължават да бъдат сред най-продаваните трактори от своя клас, защото са надеждни, мощни и високопроизводителни.

Новата серията трактори John Deere 9030 е представена от пет модела с мощност на двигателите 280-530 к.с. Тракторите са снабдени с двигател „John Deere PowerTech Plus” с работен обем 13,5 литра. Саморегулиращата се електронна горивна инжекционна система има няколко предимства: впръскване под налягане до 1800 атм.; висока ефективност, нисък специфичен разход на гориво. Двигателят PowerTech Plus 13.5 L на Джон Диър отговаря на новите стандарти за вредни емисии без това да става за сметка на мощността или икономията на гориво.

Четириклапанният двигател „John Deere PowerTech Plus” с висящ гърбичен вал осигурява голям въртящ момент при бавни обороти и регулиране на впръскването на гориво, както и по-лесно стартиране дори и при студено.

Променливата геометрия на турбокомпресора изменя автоматично коефициента на полезно действие на турбината. В резултат на това се получава висок въртящ момент при ниско обороти с по-бързо ускорение и намален разход на гориво.

Радиаторът е увеличен с 29% с цел увеличаване на охладителната способност.

Доказалият се в полеви условия вентилатор с променлива скорост Vari-Cool автоматично настройва своята скорост за охлаждането на двигателя и хидравличната система. По този начин вентилаторът увеличава теглителната сила и намалява разхода на гориво на тракторите John Deere 9030.

Двойната редукция в предавателния механизъм (само при 9530 и 9630) допринася задния диференциал да работи по-бързо. Резултата е спестяване на натоварванията на вътрешните компоненти чрез по-нисък въртящ момент и в крайна сметка разходите по общата поддръжка са снижени и е повишена дълготрайността.

18-скоростната автоматична трансмисия PowrShift осигурява 10 работни скорости между 4.8 и 12.9 км/ч, с увеличения на скоростта от по 0.8-км/ч. Превключването между скоростите се настройва електронно, което гарантира изключително гладка работа.

Автоматичната трансмисия PowrShift увеличава икономията на гориво и оптимизира производителността. Трансмисия измерва натоварването на двигателя, подаването на горивната смес и избора на предавка за да ви зададе точната скорост. . .и по време на работа, и по време на транспортиране.

Скорост при транспортиране е до 40 км/ч при колесните модели и 35 км/ч при верижните. Удобният скоростен лост на конзолата за управление CommandArm позволява плавно превключване между 18 предни и 6 задни скорости.

Осъвремененият интериор луксозната кабина CommandView осигурява допълнително място за краката. Освен това е по-тихо в сравнение с предишните модели трактори.

В кабината CommandView дисплеите и уредите за управление са лесно достъпни и видими. Усъвършенстваният LCD екран CommandCenter ви позволява да програмирате и следите над 20 различни функции на трактора. Конзолата CommandArm осигурява изключително лесен достъп до основните управления на трактора. Въпреки че е с по-големи двигател и охлаждаща система предният капак при новата серия 9030 остава стегнат и елегантен предоставяйки ви отлична видимост пред трактора. Видимостта отзад също е превъзходна. Връзките с различните машини са лесни за осъществяване и не пречат на видимостта.

Големият осветен монитор, монтиран на ъгловата конзола ви позволява само с един поглед да следите оборотите на двигателя, избора на скорост, работната скорост и други характеристики.

При необходимост от по-силна хидравлика се предлага опцията от монтирани за работа на полето до 6 регулиращи вентила. Изключителното хидравлично управление TouchSet ви позволява да зададете и регулирате хидравличния поток до отделните регулиращи вентили по време на работа направо от вашата кабината.

Теглич от Категория 4 е включен в стандартното оборудване на тракторите от серия 9030 (включително 9530, 9630, 9530T и 9630T).

За теглене на много големи прикачни машини при моделите 9530, 9530T, 9630 и 9630T е включен и новия стандартен теглич от Категория 5.

Товароподемността на задното навесно устройство на тракторите е увеличена до 6940 кг. За управление на навесното оборудване се предлага и допълнително триточково задно навесно устройство Категория 3/4N или 4/4N с приспособление за бързо съединяване „Quick Coupler”. Управлението на приплъзването на навесното устройство позволява на вашия трактор да компенсира измененията в приплъзването на колелата или веригите при промяна на полевите условия.

Високото окачване прави трактора по-чувствителен към промените в полевите и почвените условия. В случай че тракторът надвиши предварително зададения процент буксуване, навесно устройство автоматично се повдига или спуска за да компенсира това.

Системата на окачване AirCushion изолира ходовата част от рамата на трактора, като осигурява изключително гладка возия и позволява бързи скорости при работа и транспортиране.

Другите подобрения на тракторите от серия John Deere 9030 включват масивна монолитна рама, нова система за стабилизиране на хода, нови вериги и задвижващи колела, спомагащи за намаляване на буксуването.

{youtube}Riolwi9DuDQ{/youtube}