Най-новата развъдна асоциация у нас – Сдружение за развъждане и отглеждане на млечни овце, беше официално открита с водосвет и нови офиси в айтоското село Пирне.
 
Пред Фермер.БГ председателят Димитър Добрев разказа, че Сдружението е учредено на 11 октомври 2014 г. и е започнало първоначално с 24-ма членове, които вече са нараснали до 140 фермери. „Имаме разрешение за извършване на дейност от половин година – от 6 април 2015 г. и за това време успяхма да привлечем 30 500 овце под селекционен контрол“.
 
Сдружението разботи изключително с овце от породата Българска млечна. "Произвеждаме си сами разплоден материал, за да облагородяваме стадата. Целта е стадата да достигат около 120 – 200 л. мляко.", обясни Добрев.
 
Членовете на асоциацията участват по схемата за селекционен контрол на овце майки. "Това е и едното основно направление, в което работим: Да се усвояват субсидиите, посочи Добрев. Другото направление е да увеличим качеството и количеството на продукцията Защото ние не разчитаме само на подпомагането от ЕС. Разчитаме на собствения си турд за да произведем по-качествен продукт", каза председателят на Асоциацията.
 
80% от членовете на Сдружението са от Бургаския регион, но интересът нараства и от други области на страната. 
 
Член на Асоциацията беше избран за най-добър фермер – овцевъд на Бургаска област за 2015 г. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!