Канадска компания разработи система, която използва земни пчели за доставка на малки количества естествени пестициди и полезни гъбички, при опрашването на посевите.
 
Нискотехнологичната система е както високоефективна, така и природосъобразна. Тя се монтира в комерсиалните кошери за земни пчели. Когато пчелите излизат от кошера си, преминават през съд, поръсен с прахообразен органичен пестицид, който се полепва по телата и крачката им, пише изданието Gizmag, цитирано от Фокус.
[news]
Нищо неподозиращите насекоми отлитат, за да се заемат с присъщата им работа - да опрашват цъфнали ябълкови овошки, ягодови насаждния, канола и други култури. Докато опрашват цветовете земните пчели оставят малки количества пестицид от телата си на възможно най-подходящото място - вътре в цвета.
 
Пренасяният от трудолюбивите насекоми прах съдържа органични вещества, които контролират развитието на насаженията, както и полезни гъбички и бактерии. Сред тях е и вид гъбичка, която е изключително ефективна при контрола на редица заболявания, причинени от гъбични патогени.
 
Отглеждането на растения в комерсиални мащаби изисква да се прилагат пестициди. Методът на пръскане обаче е крайно неефективен. Според Майкъл Колинсън, президент и изпълнителен директор на канадската компания, само един процент от пестицидите попада на местоназначението си – в , а другите 99 остават в почвата.
 
За разлика от това, пчелите доставят пестициди всеки ден само до цветовете, които са се разтворили. Земните пчели посещават до 10 цвята в минута, а в комерсиалните кошери живеят между 200 и 300 пчели. Те летят при относително по-ниски температури в сравнение с медоносните пчели и са в състояние да носят десет пъти повече полен или препарат.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!