Да се подготви изцяло нов Закон за кооперативите, а не да се променя действащия в момента Закон за кооперациите, около тази теза се обединиха участниците в първото заседание на работна група за подготовка на ново законодателство за кооперативите.

Участниците в работната група - браншови организации и представители на земеделското министерство дефинираха необходимостта от регламентиране на функциите и дейността на кооперативите, като форма на обединения на физически и  юридически лица от сектора. 

По думите на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев сдружаването ще доведе до по-добри икономически резултати, ще оптимизира разходите по агрохранителната верига, както и ще подобри позициите на българските производители на пазара.
Преди няколко седмици Кирил Вътев предложи да се промени Закона за кооперациите като по-лесен вариант да се прокара подобно законодателство, идеята обаче не бе подкрепена от бранша.

Според участниците в работната група кооперирането ще предостави възможност за успешна реализация и ще се постигне по-ниската себестойност на продукцията на земеделските стопани. В новия нормативен акт следва да се отчитат особеностите в дейността на кооперативите на земеделски производители, както и да се защитят интересите на всички участници в тях.

Предвижда се да бъде подготвен анализ на настоящата ситуация у нас, както и ще бъде проучен опитът на другите страни в тази сфера.