Билимби, или плодовете на „краставиченото“ дърво – представлява плод от Малайзия, който постепенно набира популярност в цял свят. С производството му в наши дни успешно се занимават фермери от Индонезия, Тайланд, Индия, Филипините, Мианмар, Шри Ланка и Танзания, пише EastFruit.

Нова ниша: Пак чой - алтернатива на традиционното зеле


На височина конусообразният ствол на дървото може да достигне 9 метра. В изкуствения условия обаче той не превишава 4-5 метра.

Билимби има форма на елипса със слабоизразени пет ребра с дължина 4-10 см. Неузрелите плодове са с яркозелен цвят и имат хрупкава вътрешност. При узряване стават жълко-зелени, цвят като на слонова кост или почти бели. Вътрешността на узрелите плодове е мека и сочна, подобна на желе. Леко кисела. Понякога в плодовете се съдържат няколко гладки кафяви дискообразни семена с ширина около 6 мм.

По думите на експерти вкусът на билимби е необичаен. Той предлага едновременно нотки на слива, ябълка и грозде. В същото време е леко кисел. В чист вид плодовете не се консумират. Задължително се съчетават с подправки или се мариноват.

Билимби са богати на витамини и минерали. В традиционните страни-производители широко се използват не в кулинарията, а в медицината – за подобряване на имунитета, нормализация на кръвното налягане и профилактика срещу диабет.