Представители на браншови организации от хранителната индустрия проведоха среща с ръководството на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), съобщават от Българска стопанска камара (СБК), инициатор на неформалната среща. Проф. Пламен Моллов, изпълнителен директор на БАБХ подчерта, че за него най-важно е да работи съвместно с хранителната индустрия, разчита на оперативност и публична подкрепа от страна на браншовите организации, защото това е единственият път за постигане на добри резултати по отношение на качеството на храните.

 

Участниците в срещата се обединиха около необходимостта от създаването на нов Закон за храните. По думите на проф. Моллов приемането на нов Закон за храните ще гарантира нормативно модернизирането на БАБХ и ефективното изпълнение на контрола върху качеството. Според директора на БАБХ центърът на контролната дейност на Агенцията трябва да се измести главно към производителите, защото това е единствената алтернатива и доказано ефективна практика.

 

Браншовите организации представиха съвместно изготвен списък с проблемите на сектора. Те единодушно се обявиха за намаляване на сивата икономика и лобизма в бранша. „Необходим е нов и действително работещ Закон за храните, а не такъв който да насърчава сивата икономика. Нужно е, също така, да се изяснят въпросите за лабораторния контрол“, каза Светла Чамова, изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите в България.

 

От БАБХ информират, че предстоят още срещи с професионални организации в различни браншове, в които детайлно да се разгледат проблемите в съответния бранш.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!