Съдът реши, че по данни от вътрешни фирмени документи още от първия ден компанията „Монсанто“ никога не е имала интерес да разбере дали продуктът „Раундъп“ е безопасен, каза адвокатът на американската двойка, която последно успя да осъди фирмата, съобщи Агенция „Франс прес“.
 
Съдебното жури в Калифорния нареди на „Байер“, който придоби „Монсанто“ през юни миналата година за 63 млрд. долара, да изплати обезщетение над 2 млрд. долара. Засегнатите са американско семейство, което твърди, че продуктът им е причинил рак. 
 
Решението е последното от поредица от съдебни поражения за „Монсанто“. От „Байер“ излязоха с изявление, че ще обжалват присъдата. „Мнението на водещите световни регулаторни органи е, че продуктите на основата на глифозат не са канцерогенни“, настоява химическият гигант.
 
Присъдата неминуемо оказа влияние върху акциите на немската компания, които се сринаха с 2,55% до 55 евро във Франкфурт. В дело от миналата година тя беше осъдена да заплати 78,5 млн. долара на градинар, а през март тази година загуби друг случай с американски пенсионер, на когото съдът нареди да му бъдат изплатени 80 млн. долара.
 
Фактор оказа признанието на компанията, че дъщерното му дружество „Монсанто“ е съхранявало списъци на известни хора във Франция и вероятно други европейски страни. В тези списъци фигурират имена на политици, учени и журналисти и техните възгледи за пестицидите.
 
Миналия месец „Байер“ обяви, че в САЩ са заведени над 13 хиляди дела заради „Раундъп“. Основните обвинения към „Монсанто“ са за това, че компанията не е направила необходимото, за да предупреди за потенциалните рискове от употребата на продукта.
 
 
 
 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!