Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) изпрати декларация до премиера Бойко Борисов, в която подчертава, че искането за оставката на зам.-министър Цветан Димитров и други служители в земеделското министерство е било подкрепено от общо 40 организации.
 
 
„Като най-голяма животновъдна асоциация в страната с 1785 члена, отглеждащи над 222 162 броя овце и кози, НОКА многократно е изпращала в писмен вид по надлежен ред всички свои искания за решаване на кризисната ситуация в бранша, към министъра на земеделието, храните и горите и към министър-председателя“, изтъкват от Асоциацията.
 
Оттам допълват, че сдружението, а не неговият съпредседател Симеон Караколев, е единственият организатор на проведения на 18 юли в София национален протест на животновъдите. Реакцията е в отговор на коментари от представители на други асоциации, че те се разграничават от исканията за оставки в структурата на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
 
„Стачните действия бяха продължение на националните протести за спасяване на отрасъла, които започнаха на 13 юли т.г. край село Шереметя до Велико Търново със символична блокада на главен път София – Варна“, подчертаха от НОКА.
 
Конкретно в декларацията се посочват 40 организации, които са подкрепили искането за освобождаване на зам.-министър д-р Цветан Димитров, на директора на дирекция „Животновъдство” д-р Златка Възелова, на директора на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели” Георги Праматаров и на Бойко Синапов съветник на министъра на земеделието храните и горите. 
 
Премиерът Бойко Борисов освободи зам.-министър Димитров след среща с представители на протестиращите животновъди на 18 юли и разпореди освобождаване от длъжност на другите посочени.
 
Декларацията изрежда имената на всички организации, като сред тях, освен НОКА, са: Регионална животновъдна асоциация Сливен, Съюз на овцевъдите и козевъдите, Асоциация на Плевенска черноглава овца,  Асоциация за развъждане на тънкорунните овце в България, Асоциация за развъждане на млечни породи овце, Сдружение Развъдна асоциация за местни породи овце, Асоциация за развъждане на местни автохтонни и породи в България, Сдружение Добруджанско агне, Асоциация за развъждане на породата Лакон в България, Сдружение на животновъдите в България 2018, Международна асоциация Каракачанско куче, Съюз на фермери Струма, Асоциация за развъждане на млечни породи кози, Асоциация за развъждане на българска бяла млечна порода кози в България,  Национална асоциация за развъждане на млечни овце в България, Асоциация за защита на редки автохтонни породи – Калоферска дългокосместа коза, Национално сдружение на млеко и месопроизводителите, Национална асоциация на месойданото говедовъдство в България, Сдружение Национална асоциация за развъждане на говеда от породите Монбелиард и Симентал, Асоциация за развъждане на кафявата порода говеда, Съюз на животновъдите в България и други организации и групи на производители на мляко и месо от цялата страна.