Възмущението на протестиращите пчелари е свързано главно с ниската помощ от страна на държавата. Това каза Венета Ифандиева, координатор на Югозападна България по пчеларство и член на Управителния съвет на Асоциация „Обединени пчелари“, пред Агенция „Фокус“.
 
 
За пример тя посочи колегите си в Македония и Гърция, които получават по 20 евро на пчелно семейство. За сравнение размерът на миналогодишната ставка за подпомагане за едно пчелно семейство бе 4,77 лв. „Земеделските производители и пенсионерите си плащат здравните осигуровки, за да могат да получат тази минимална сума“, жалва се пчеларката.
 
Тя се опасява, че много хора ще се откажат от тази професия, защото нямат възможност да поддържат пчелините си. За целта е нужно държавата да вземе мерки, като напролет да въведе нови наредби и заповеди, за да поощрят производителите на мед, апелира Ифандиева.
 
Като друга пречка в работата си тя изтъква липсата на достатъчно медоносни растения в Благоевградска област. „Природата не позволява запазването на пчелите. Липсата на растителност е и причина за смъртността им“, уточнява производителката на мед.
 
Дъждовете в района това лято допълнително затрудниха отглеждането на пчелните семейства, коментира Ифандиева. Не на последно място е тенденцията възрастните пчелари да се отказват, а младите да не се захващат, защото искат бързо да започнат да печелят, допълва тя.