От няколко години не е имало толкова добра реколта от кайсии и праскови. До момента реколтата от костилковите плодове е много силна, черешата също беше добра. Това каза за Фермер.БГ Николай Колев, председател на Съюза на Дунавските овощари (СДО).
 
 
Той добави, че за сметка на костилковите плодове, тази година реколтата от ябълки е много слаба.
 
„Лошите климатични условия от миналата година се отразиха на ябълковата продукция. Колеги от цялата страна се оплакват, че няма реколта от голяма част от градините с ябълка“, допълни Колев.  
 
По думите му тази година градушката е нанесла огромни щети, като това се отразява финансово - има градини със 100% пропаднали площи.
 
 
„Някои производители се чудят как ще оцелеят до следващия сезон. Има две-три землища, които са ударени от градушка и цялата продукция е съсипана – без значение каква е културата - от череша до ябълка“, каза още председателят на СДО.
 
Той обясни, че по принцип има държавна помощ от министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), но тъй като тази година има твърде много пропаднали площи не само при овощарите, но и при зърнопроизводителите и зеленчукопроизводителите, а бюджетът е ограничен, най-вероятно сумата, която ще получат като обезщетение ще е минимална.
 
„Някои стопани няма да получат и стотинка, други ще получат някакво обезщетение, но това ще е крайно недостатъчно да покрие и малък процент от разходите по щетите“, коментира Колев.