Земеделските стопанства, аграрните фирми и изобщо всички компании, които купуват електроенергия от търговци на свободния пазар, вероятно ще получат неочаквано големи сметки за ток тази зима, алармираха браншовици.
 
 
По искане на КНСБ днес се свиква извънредно заседание на Националният съвет за тристранно сътрудничество. Синдикати, работодатели и представители на правителството ще се съберат в Гранитната зала на Министерския съвет, за да обсъдят проблемите в енергетиката и конкретно цените на електроенергията на свободния пазар.
 
Токът в сегмента „Ден напред“ вчера достигна отново неочаквано висока стойност за базовата енергия – 207 лв. за мегаватчас. За сравнение средната цена в този сегмент през миналата година в България е била около 80 лв./мвтч, в Румъния – около 88 лв./мвтч, в Унгария – близо 98 лв./мвтч, а в Гърция – 117 лв./мвтч.
 
Средни цени на електроенергията през първата седмица на 2019 г. - евро за мегаватчас
 
Към стойността на енергията от борсата се добавят също разходите за достъп и пренос през електропреносната и електроразпределителната мрежа, цени за балансиране и административната добавка „Задължения към обществото“, която е в размер на 36,75 лв./мегаватчас.
 
Рязкото поскъпване на електроенергията на свободния пазар, което започна през декември, засега не засяга битовите потребители и малките фирми, които купуват тока по регулирани цени, определени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). За тях промени може да има от 1 юли тази година.