Феноменът на многоплодна бременност при говеда, когато се раждат повече от две телета – три и дори четири, се среща доста рядко. Той невинаги е свързан само с радости. За няколко такива случая в Румъния разказва изданието Agrointel.ro.

Накъде върви българското биволовъдство?

През 18-те години, от които се занимава с животновъдство, управителят на кравеферма Лусиан Челариу се е срещал с феномена три пъти. Два пъти е имал бременна крава с четири телета и една с тризнаци. Спомня си, че първия път, когато чакали четири теленца, нещата излезли извън контрол. Кравата родила преждевременно. Открили теленцата на сутринта, но те били мъртви.

С радост обаче фермерът си спомня за тризнаците. Те се раждат жизнени и енергични. По-малки като размер от обичайното, но здрави. Едно женско и две мъжки. При многоплодната бременност от този тип обаче съществува проблем. Женските се раждат с репродуктивни проблеми. Те не остават във фермата, тъй като не могат да бъдат оплодени.

Моментът на раждането беше нещо специално. Никога не бяхме срещали подобно нещо и всички бяхме щастливи, споделя животновъдът.

На редкия феномен става свидетел и ветеринарният лекар Думитру Бизим. Днес той е на 61 години, но си спомня ясно един ден преди близо 20 години. Крава от породата Холщайн била бременна с четиризнаци. Случай, известен само от литературата, се случва пред очите му. Всички от фермата се стекли да видят с очите си. Раждането протекло естествено, без нужда от операция. Четирите теленца се родили живи, като само едно от тях умира не след дълго.  

Подобен опит в практиката си има и Каталин Иримия, ветеринарен лекар. Един ден, докато е дежурна във ферма със стадо от 320 крави, я извикват за помощ, тъй като има усложнение при едно от ражданията.

Пристигнах на място и установих, че кравата е бременна с близнаци. Извадих първото. То беше много малко. След това извадих второто. Когато си тръгвах, забелязах, че кравата все още е неспокойна. Започна да излиза третото. Бях толкова изненадана, че са три, че не можех и да предположа, че са четири, споделя Иримия.

На излизане от фермата тя била изключително щастлива. На сутринта Каталин Иримия установила четвъртото теленце. То било стъпкано през нощта и било умряло. Днес, вече понатрупала 27-годишен опит като ветеринар, Иримия осъзнава грешката, която е допуснала тогава.

Адриан Манеа, управител на румънска ферма, само веднъж през живота си се е натъквал на крава с тризнаци. Става свидетел на отелването. Кравата започнала да ражда вечерта. Всичко вървяло добре. Очаквали само едно теленце и били силно изненадани, когато се появили още две. Всичките били живи. Тежали горе-долу по 20 кг. За да ги опазят, положили специални грижи.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Каква е оптимална продължителност на периода между две отелвания

Какви смущения се наблюдават при размножаването на зайците

Фермер: Аз съм начинаещ и се чувствам объркан и притеснен