През последните 27 години структурата на българското пчеларство се е изменила до такава степен, че секторът не успява да говори с един глас, а трудности и предизвикателства пред него има. Според професионалистите в бранша има проблеми и с националната програма по пчеларство 2017-2019, по която Европейския съюз (ЕС) ни отпуска близо 7 млн. лв. 
 
Този ресурс е необходим, но представителите на сектора се опасяват, че той не постига целите за устойчив ръст и справяне с предизвикателствата. Все още нямаме лаборатория за изследване на меда, например, а такава би била много полезна и необходима за засилване на родното производство и износ. Това каза евродепутатът Момчил Неков по време на дискусия за бранша. 
 
Неков е докладчик относно предизвикателствата в сектора и документът се разглежда в Комисията по земеделие в Европарламента. 
 
По изрично настояване на Момчил Неков по време на преговорите с другите евродепутати, промяна на регламент 853 от 2004 г., който би затруднил родните пчелари, няма да има. Нововъведение в доклада ще бъде и посочване на страната на произход на меда. Съобразно сегашното законодателство относно произхода на меда се изписва само „произхождащ от ЕС“, „непроизхождащ от ЕС“ или „произхождащ и непроизхождащ от ЕС“, за смесици мед например от България и Китай, пише dir.bg.
 
 
„Посочване на всички страни на произход, както и процентното съдържание на мед от всяка страна, ще даде много по-добра възможност потребителите да правят информиран избор“ коментира още Неков, който е автор на това предложение към доклада. 
 
По-силен контрол на вноса, защита от имитации и марка „Мед от Европа“ са другите новости, които се очаква да бъдат гласувани в ресорната комисия по земеделие в ЕП. 
 
Очаква се докладът да бъде гласуван в началото на следващата година в Комисията по земеделие на ЕП, а окончателното му приемане в пленарна зала се очертава през февруари 2018 г. Няколко месеца след приемането му Европейската комисия ще трябва да даде отчет по свършеното от нея съобразно препоръките на Европейския парламент.