Регионите с нисък растеж или ниски доходи не трябва да бъдат възприемани като бреме нито за държавите членки, нито за ЕС.
 
Напротив. Политиката на сближаване има много важна роля в даването, именно на тези региони и техните граждани възможност да станат по-конкурентоспособни и по-проспериращи, от което ще спечелят всички. Това заяви евродепутатът  Момчил Неков на пленарната сесия в Стасбург, по време на обсъждане на доклада за изоставащите региони в ЕС.
 
 
Именно поради тази причина, той вярва, че Политиката на сближаване трябва да се запази в сегашния формат и със сегашния бюджет в новата Многогодишна финансова рамка. 
 
„В моята страна продължаваме да виждаме несправедливости и разширяваща се ножица между столицата и почти всички останали региони и градове. За целта е необходимо държавата да застане зад хората в тези региони, като стане гарант и стимулатор за ниско-лихвени кредити и инвестиции в регионите. Инвестиции в цифрова инфраструктура е инвестиция в бъдещето и новите възможности. Макар тези региони да са изпуснали своеобразен индустриален бум, селата и селските райони могат с малко инвестиции да станат живи центрове за сектор „Информационни технологии“, допълни Неков. 
 
Според него: „Няма да има Европа на две скорости, когато няма и държави на две скорости“.