Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Радослав Христов ще поиска лично от премиера оставката на министър Валери Цветанов. Причината по думите му е неизпълненото докрай подписано споразумение за изплащането на преките европейски плащания за обработвани площи за миналата година. Към момента са изплатени само 108 млн. лв., каза той. Остават за бъдат преведени по сметките на фермерите още 150 млн. лв, смята той.

„Ако аз съм премиер и държа на себе си, и съм подписал това споразумение като началник на кабинета на министрите, аз бих уволнил министър Цветанов. А дали той ще го направи – сам трябва да реши, но мисля, че това ще бъде изцяло в негова полза ако иска подкрепа от наша страна, тъй като той парафира това споразумение. Погледите ни са насочени изцяло към него”, каза Христов.

По думите му ако премиерът иска дума му да тежи пред браншовата асоциация, трябва да може да уволни Валери Цветанов.

Според данни на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) изпълнителният директор Ализан Яхова е утвърдила вчера изплащането на третия транш евросубсидии по линия на директните плащания на площ, на стойност над 105 млн. лв. към банковите сметки на близо 10 000 земеделски стопани. От 15 декември до момента за Кампания 2008 по линия на директните плащания на площ са изплатени близо 392 млн. лв. на близо 53 000 земеделски стопани, отчитат от фонда.

Според подписаното споразумение от 30 януари, до 23 февруари се очакваше да бъдат обработени заявленията на фермери, които имат под 10 % мери, ливади и пасища от общо заявената си площ.

Споразумението беше подписано с посредничеството на министър-председателя Сергей Станишев между представителите на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) и членовете на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), съобщиха от правителствената информационна служба.
Пролетният разход за сеитба е най-голям през годината и в момента зърнопроизводителите имат искряща нужда от пари, каза Христов.

След като цените на зърнените култури спаднаха драстично, действително някои от тях имат селскостопанска продукция, която не желаят да продават под себестойност, което е нормалното, смята Христов. „Защото не може една година да произвеждаш един продукт и накрая да го продадеш на загуба. Затова зърнопроизводителите очакват субсидиите с нетърпение, за да могат да посрещнат разходите си. Който е работил в сектора на растениевъдството, много добре знае, че над 50 % от разходите се правят през периода януари – март. Огромно перо от разходите е закупуването на торови препарати, горивата за пролетната кампания и семената, които са много скъпи, както и другите препрати, които масово се използват за третиране на културите”, коментира той. /агенция Фокус

 

ВИДЕО - Валери Цветанов АГРА 2009