На 3 септември стартира серия от регионални срещи относно бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП).
 
 
Инициативата е на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и се провежда със съдействието на Институт за агростратегии и иновации. В рамките на срещите земеделските производители се запознават със законодателните предложения на ЕК за реформа на ОСП, съобщиха от асоциацията. 
 
Домакин на първата среща беше регионалната структура на НАЗ в Карнобат – „Съюз на зърнопроизводителите „Маркели“, като в нея взеха участие и членове на „Съюз на зърнопроизводителите – Област Ямбол“ и „Сдружение на земеделските производители Хаджи Димитър“, Сливен.
 
Втората дискусия се проведе в Пловдив с участието на членовете на „Съюз на зърнопроизводителите – Пловдив“ и на „Съюз на производителите на зърнени и маслодайни култури – Пазарджик“.
 
Снимка: НАЗ
 
На 10 септември в Стара Загора предстои следващата регионална среща. Поканени са и членове на други земеделски организации, допълват от НАЗ. 
На 12 септември пък асоциацията подготвя среща в София, на която е поканен и министърът на земеделието Румен Порожанов. 
Едни от основните теми, които подлежат на най-сериозен дебат са директните плащания и таваните.
 
„Именно затова организираме и срещата, за да може целия бранш да се събере и да намерим допирни точки. НАЗ излезе с мнение относно таваните, имаме и официално становище. В същото време чакаме изчисленията на МЗХГ – анализ на предходния период на ОСП, както и анализ на предложението за таваните – какъв процент и кои земеделци ще обхване“, каза в края на август председателят на НАЗ пред Фермер.БГ Костадин Костадинов.