Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) подкрепя запазването на бюджетната рамка на Общата селскостопанска политика (ОСП), съобщиха от асоциацията. 
 
Тази позиция от организацията защитиха по време на участие в общественото допитване на Европейската комисия за модернизирането и опростяването на ОСП. 
 
По време на допитването асоциацията изрази позицията си за запазване на бюджетната рамка на ОСП в отговор на предизвикателствата, пред които са изправени земеделието и селските райони в ЕС. 
 
 
В тази връзка, НАЗ подкрепя продължаване на прилагането на директните плащания, като основен инструмент за гарантиране на определено ниво на сигурност при осъществяването на земеделска дейност. 
 
Акцент бе поставен върху намаляването на административната тежест по отношение на прилагането на различните схеми и мерки на ОСП, засилване на нейната гъвкавост и острата необходимост от въвеждане на работещи инструменти за противодействие и смекчаване на ценовите, климатичните и фитосанитарните рискове. 
 
Същевременно, за целите на опростяването трябва да се намери решение на затрудненията, разнопосочните тълкувания и сложните изчисления при изискванията за екологично насочените площи.
 
 
От НАЗ обърнаха още внимание на установяването справедлива система за подкрепа и премахване на значителните диспропорции в директното подпомагане по Първи стълб на ОСП за стопанствата от старите и новите държави членки, което изкривява конкурентоспособността в условията на общ европейски пазар.
 
Публичната консултация със заинтересованите страни ще продължи до 2 май, а резултатите от нея Европейската комисия ще представи до края на 2017 г.