Механизмът за обратно начисляване на ДДС и неприетите предложения на НАЗ във връзка с въвеждането и прилагането му, ще доведе до лишаването на земеделските производители в България от повече от 1 млрд. лв. оборотни средства, заяви на специална пресконференция председателят на УС на НАЗ Ангел Вукодинов.

 

Той поясни, че НАЗ се опитва да работи диалогично с ръководствата на МЗХ и с Правителството и припомни, че вече са били проведени няколко срещи – две от които и с участието на премиера Пламен Орешарски – на 8 август и на 1 октомври. И двете срещи са завършили с подписването на документ – протокол в 10 точки. Въпреки подписаните протоколи, обаче, договореностите не се изпълняват, посочи Ангел Вукодинов. Конкретно ръководството на НАЗ визира прогнозираното въвеждане на обратно начисляване на ДДС при доставките на зърнени и технически култури, прогнозният срок на действие на схемата, както и частично въвеждането на специален механизъм за стриктно спазване на сроковете за възстановяване на ДДС.

 

Искането на НАЗ беше за въвеждане на механизма от 1 януари 2014 г., зърнопроизводителите настояваха още срокът на действие на механизма а е 2 г. с опция за удължаване до 2018 г., но след анализ на ефективността на мярката. „Знаете, че ние принципно бяхме против въвеждането на механизма за обратно начисляване на ДДС, но като национално отговорна асоциация и производителите, които живеят и работят в България, приехме този механизъм, но при определени условия и с цел да се облекчи положението – и финансовото, и административното – на нашите членове“, подчерта Ангел Вукодинов.

 

И допълни, че официалната декларация, с която НАЗ „остро се противопоставя на лъжите и липсата на морал в политиката и управлението“ не е политическа, с нея зърнопроизводителите настояват да се спазват подписаните договорености. Протоколът от 1 октомври, в който са конкретизирани в 10 точки дискутирани и приети решения, е подписан от министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков, зам.-министъра на финансите Людмила Петкова и от председателя на УС на НАЗ Ангел Вукодинов.

 

На пресконференцията беше подчертано, че проектът за промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), в чийто преходни и заключителни разпоредби се визират промени, свързани с ДДС, вече е минал и второ четене в пленарна зала. Въпрос на дни е да бъде обнародван, но в приетите текстове нашите предложения не са включени, алармираха от НАЗ. Радослав Христов, зам.-председател на НАЗ, уточни, че все пак има възможност приетите предложения на НАЗ да бъдат включени, тъй като заради други текстове, ДОПК се връща за ново разглеждане в комисията по финанси и бюджет.

 

Ако все пак ДОПК влезе в сила в сегашния си вариант, зърнопроизводителите прогнозират сериозни проблеми за всички земеделски производители в страната. На въпрос ще протестират ли, от НАЗ отговориха, че това е въпрос, който ще обсъждат и ще решават всички земеделски производители от структурите на НАЗ в страната.

 

Акцентът, обаче, не е в протестите, а в това да бъдат ясно и точно регламентирани и записани в закона правилата, по които ще се работи, категорични бяха от ръководството на НАЗ. „Има европейски практики, които могат да се ползват по отношение на обратното начисляване на ДДС и ние искаме европейското законодателство да се спазва“, заяви още Вукодинов.

 

ОЧАКВАЙТЕ ВИДЕО!

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!