Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) изпрати писмо до председателя на парламентарната комисия по земеделие и храни проф. Светла Бъчварова и министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков с искане да бъде продължен мораториума върху продажбата на земеделска земя на чужденци, информират от НАЗ.

 

„НАЗ Ви информира, че на свое заседание на Управителния съвет от 12 септември 2013 г., бе утвърдена позицията на НАЗ относно отпадането на забраната за покупка на земеделска земя от чужденци от 2014 г. В тази връзка НАЗ призовава законодателната и изпълнителната власти да предприемат необходимите действия за удължаване мораториума върху придобиването на земеделска земя в България от чуждестранни лица. НАЗ настоява държавата да поиска от Европейския съюз продължаване на забраната, каквото разрешение вече получиха други страни-членки на ЕС. НАЗ мотивира предложението си за удължаване на преходния период за продажбата на земи на чуждестранни граждани, предвид: необходимостта от подобряване на законодателството в областта на земеползването и регламентиране на поземлените отношения; липсата комасация и на изградена инфраструктура и системи за напояване; опасност от навлизане на чуждестранни спекуланти и т.н“, пише в изпратеното до проф. Бъчварова и проф. Греков писмо.

 

Отчитайки изброените в писмото фактори, НАЗ счита, че свободната продажба на земеделски земи на чуждестранни физически лица може да се допусне едва когато бъдат създадени условията за това. От асоциацията припомнят, че сега действащото законодателство не ограничава напълно възможността за придобиване на земя от чуждестранните лица като те могат да участват на пазара на земеделска земя посредством регистрирани в България юридически лица. „Поради недостатъчната конкурентоспособност на българските земеделски стопанства спрямо същите в „старите” държави-членки, НАЗ очаква отговорните институции да защитят българските национални интереси“, пише още в писмото.

 

От НАЗ допълват, че инициират обществен дебат с правителствения и неправителствения сектори по темата.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!