Три браншови организации – Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ), Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) – поискаха спешна среща с премиера Пламен Орешарски заради риска от сериозна загуба на пари за земеделие като следствие от войната МЗХ-ДФЗ.

 

Ръководствата на трите браншови организации очакват днес да бъдат подкрепени и от останалите аграрни организации в България. „С голямо притеснение следим случващото се в ДФЗ и срамните спектакли, които се разиграват между двете институции – МЗХ и ДФЗ. За съжаление към този момент България не може да си позволи загубата на време в подобни конфликти, тъй като сме пред прага на загуба на огромни средства от европейските фондове и в ситуация на сериозно забавяне на сроковете за одобрение и подписване на договори за стотици проекти.

 

Последните събития, довели до масова оставка в Управителния съвет на ДФ Земеделие и до спиране на достъпа на Директора на ДФЗ до класифицирана информация, поставя под съмнение легитимността на управлението на фонда и води до невъзможност за взимането на каквито и да е решения“, пишат в писмото си трите организации.

 

Те заявяват, че този въпрос засяга десетки хиляди земеделски производители, общини и малки предприятия в селските райони, които очакват от фонда решения по наболели въпроси и работа по техни проекти. „Той е не по-малко застрашаващ стабилността на страната от банковата криза, тъй като ДФ Земеделие оперира с огромен финансов ресурс, а от стабилността в развитието на сектора зависи продоволствената сигурност на страната и социалния мир в малките населени места, където земеделието е основният поминък на хората“, заявяват още от БАБ, НАЗ и АЗПБ.

 

Те настояват за спешна среща с Пламен Орешарски, за да бъдат обсъдени възможностите за разрешаване на проблема. „Призоваваме Ви да търсите спешно решение по въпроса, ако е необходимо с персонални промени, така че максимално бързо фондът и министерството да заработят в екип и да се вземат важните и нетърпящи отлагане решения“, призовават браншовите организации.

 

ДЕКЛАРАЦИЯ ДО ПРЕМИЕРА ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!