Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) алармира за нелогичен и неадекватен, на пазарните реалности, спад в изкупните цени на маслодайния слънчоглед в страната. След подадени сигнали от страна на земеделски производители – членове на регионалните съюзи, НАЗ проведе проучване за размера на изкупните цени на продукцията от слънчоглед, нова реколта в отделните региони.
 
Справката показва, че в началото на тази седмица в търговията със слънчоглед се наблюдава значително понижение на цената средно с около 20-30 лв., спрямо края на миналата седмицата. При средна цена от 640-650 лв./т към 9 септември 2016 г., към днешната дата предлаганата средна цена в страната е 620 лв./т, като междувременно много сделки от края на миналата седмица, по които не са извършени плащания към земеделските производители, са анулирани.
 
За НАЗ тази драстична разлика не е оправдана и не отразява актуалните борсови котировки, при които не се отчита значително движение през последната една седмица.
 
По актуална борсова информация, цената на маслодаен слънчоглед за Черноморския регион, е поскъпнала с 5 лв., спрямо петък, 9 септември 2016 г. до 640 лв.
 
Факт е, че днес всички търговци у нас обявяват една и съща цена на маслодайния слънчоглед.