В рамките на провелата се днес пресконференция по случай откриването на Добричкото изложение "Селското стопанство и всичко за него", министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви, че субсидиите по схемата за глава добитък са предвидени да се изплатят по-рано - от средата на месец Октомври.

 

Найденов заяви, че в момента ДФЗ е най-големия собственик на животни в България, тъй като те са в залог за кредитите, които стопаните са взели. Той акцентира обаче, че Държавата до момента не ги е изискала, заради несъбрани вземания, а постоянно разсрочва кредитите.

 

Министър Найденов уточни, че досега плащанията на животновъдите са се извършвали през декември, но тъй като това са най-тежките времена в този сектор се търсят най-различни начини и механизми той да бъде подпомогнат и да оцелее.

 

Министърът заяви още, че българските животновъди са подложени на двойна преса - от една страна са най-ниските изкупни цени в сектора, а от друга рекордните цени на фуража в световен мащаб. Затова вече е обсъдено и предстои изтегляне на плащанията за животновъдите. Освен това Мирослав Найденов е възложил на администрацията на министерството и на Държавен фонд „Земеделие” да се проверят останалите възможности по схемата De Minimis за подпомагане на българските животновъди.

 

Министърът каза още, че очаква и отговор от Европейската комисия по нотификацията, свързана с наредбата за млечните продукти. Отговорът на ЕК се очаква най-вероятно другия месец. Министър Найденов заяви още, че големи надежди се възлагат на Бюджет 2013 за подпомагане на животновъдите у нас. Той подчерта, че тази година отпуснатите средства са много повече в сравнение с тези от миналата, а обещанието е за следващата година тези средства да бъдат още повече, „за да оцелее животновъдството”. Това Мирослав Найденов заяви от свое и от името на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков.

 

Той каза, че следващата година ще се иска най-малко 50-% увеличение на средствата, дадени за животновъдите тази година. Мирослав Найденов коментира също, че държавата не може сама да направи интервенция на пазара на фураж заради високите цени на зърното като компонент в производството му. Това става само с решението на Съвета на министрите на ЕС и ако те решат да има такава интервенция България ще я подкрепи.

 

След пресконфернцията, представители на животновъдни и земеделски асоциации седнаха на неформална работна дискусия за възможностите за подпомагане на животновъдния сектор. На срещата не бяха допуснати медии:

животновъди Найденов

 

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА :

Мирослав Найденов за субсидиите в сектор Животновъдство
 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!