Традиционният "Празник на плодородието" в Кюстендил тази година ще се проведе през почивните 3-4 октомври на централен площад "Велбъжд". Организаторите обещават богата гама от фермерски продукти, конкурси и местни занаятчийски изделия.

Екопроект ще обновява малки ферми по южната ни граница

Представени ще бъдат уникални произведения на изкуството, създадени от плодове и зеленчуци, отгледани в Кюстендилско, а земеделските производители ще предлагат своята чиста и здравословна продукция директно на потребителите, съобщават от общинския отдел.

Специално място в програмата ще има конкурсът за най-едра ябълка.

Институтът по земеделие в Кюстендил отново ще покаже своите сортове ябълки, култивирани и отглеждани в района, които ежегодно присъстват на изложението като пример за плодородието на земята.

"Богата художествена програма и красиво аранжирани щандове с плодове и зеленчуци радват посетителите. Всяка година кулинарни експерти от страната са специални гости на събитието", обявяват организаторите и канят всички с призива: “Опитайте творението, дарено от благословената кюстендилска земя! Усетете аромата на истинския плод!”.

“Празникът на плодородието” увенчава есента и почита плодородната земя, от която се ражда добрата реколта в региона. Този есенен празник на изобилието е наследство от Първия национален овощарски конкурс, проведен през далечната 1896 г. именно в Кюстендил. Овощарската традиция е жива през всички времена и предавана като опит и култура от поколение на поколение и от род на род, казват още от Общината.