Националната асоциация на животновъдите в България, председателствана от  Бойко Синапов предлага за поста зам-министър на земеделието да бъде назначена Пенка Христова, председател на Съюза на животновъдите в България.

В изявление, изпратено до медии от Националната асоциация на животновъдите се обявяват против  „назначаването на спорни личности, които защитават интересите на млекопреработвателите“.

Фермер.БГ публикува пълния текст на изявлението на  Бойко Синапов:

„Животновъдите настояваме да бъде назначен зам.-министър на земеделието и храните, който да е предложен и избран от сектора. Зърнопроизводителите досега винаги са имали свой представител във властта и не ги интересуват животновъдите. Те разполагат с огромен финансов ресурс и лобизъм. Този път искаме и ние човек, който да защитава бранша и да продължи да работи за неговата стабилност. Затова предлагаме поста да бъде оглавен от Пенка Христова, председател на Съюза на животновъдите в България. Тя доказа, че като съветник в министерството помага на животновъдите и решава техните проблеми. Наскоро завърши магистратура по агробизнес.

Категорично сме против назначаването на спорни личности, които защитават интересите на млекопреработвателите. Такива са кандидатурите на Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България, на Диляна Славова, председател на Националната асоциация на млекопреработвателите и на кмета на Калофер Румен Стоянов. Зоров и Славова работят в ущърб на животновъдите и постоянно натискат за ниски изкупни цени на млякото.

Избирането на кмета на Калофер Румен Стоянов за зам.-министър на земеделието е политическа кандидатура. Той беше втори в листата на БСП за Пловдив област. Той няма висше образование и е завършил „Туризъм“ в Икономическия колеж в Пловдив.

Надяваме се министър-председателят Пламен Орешарски да се слуша в гласа на животновъдите.
 
Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите в България“

Фермер.БГ припомня, че вчера от Асоциация Български пипер предложиха третият зам. министър на земеделието да бъде Евгения Кирилова Митрова - досегашен Директор на Дирекция „Растениевъдство” в МЗХ . От Националната асоциация на зърнопроизводителите пък, призоваха министър Димитър Греков да оттегли предложението си за назначаване на заместник-министър, излъчен от браншовите организации. 
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!