Специалисти от научно-изследователски институт в провинция Хейлунцзян в Североизточен Китай успяха за първи път да изолират вируса на Африканската чума по свинете (АЧС).
 
 
Сега учените планират да започнат разработването на ваксина срещу опасното инфекциозно заболяване, което се разпространява сред дивите животни и в свинефермите в Китай, съобщи агенция ТАСС, като цитира в. „Чайна Дейли“.
 
Вирусът на АЧС е получил названието Pig/HLJ/18. Той е бил изолиран от заразен биологичен материал от болна свиня, отглеждана във ферма в град Цзямуси.
 
Изследванията на учените са потвърдили, че по своята природа инфекцията е силно заразна и лесно се предава между домашните животни. След заразяването в продължение на 3-4 дни прасетата страдат от треска, а след още 6 до 10 дни настъпва смърт.
 
 
Авторите на изследването подчертават важността на контрола и профилактиката срещу АЧС в Китай, тъй като в страната се намира около половината от световната популация на свине.
 
Медиите цитират данни на аграрното министерство на Китай, според които до август миналата година там за регистрирани над 110 огнища на Африканска чума по свинете.
 
Инкубационният период на заболяването е до две седмици. Преносители на инфекцията за заразени или вече преболедували животни. Досега не са регистрирани случаи на хора, заболели от вируса на АЧС. Учените обаче не изключват и този риск, тъй като вирусът се развива непредсказуемо и е възможно увеличаването на неговите разновидности.