Над 300 млади земеделски стопани от цяла Европа, високопоставени гости от Европейския парламент и ръководители ГД Агри ще присъстват на най-голямото събитие, посветено на младите земеделски стопани в Европа - Четвъртият Европейски конгрес на младите фермери. 
 
 
Конгресът ще бъде открит в сряда, 18-и октомври в Брюксел, а в четвъртък, 19-и октомври, ще бъде връчена Европейската награда за млад фермер. В надпреварата се състезават млади стопани от 19 страни членки на ЕС, а България е представена от Рангел Матански, говедовъд и трето поколение фермер, създател на втората в България организация на млекопроизводители „Фермерско мляко“.
 
Тази година събитието ще е още по-мащабно и ще събере на едно място председателя на Европейския парламент Антонио Tаяни, председателя на ЕНП – Жозеф Дол, Мартин Шийле от ГД „Земеделие и развитие на селските райони“ към Европейската комисия и председателя на Комисията по земеделие в ЕП - Чеслав Адам Шекерски. Конгресът се организира от португалския евродепутат Нуно Мело и Естер Херанз – член на ЕП от Испания, съвместно с Португалската конфедерация на фермерите. Спонсори на събитието са New Holland и Европейската асоциация за растителна защита.  
 
Конкурсът на национално ниво се проведе на 7-и юли 2017 г и беше организиран от евродепутата Владимир Уручев и Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) в партньорство с Министерство на земеделието и храните и Националната служба за съвети в земеделието. Матански беше избран да представи страната ни сред 12 кандидати, които също ще бъдат част от конгреса в Брюксел. 
 
Събитието има за цел да насърчи младите хора да се занимават със селско стопанство на фона на данните за застаряване на фермерите в Европа, да стимулира предприемчивостта и иновативността им както и да бъде своеобразна платформа за обмен на опит, контакти и идеи. 
 
Миналата година с престижната Европейска награда за млад фермер беше отличен Петко Симеонов, пчелар и председател на Сдружението за биологично пчеларство, който впечатли журито с проекта си за подвижно пчеларство и интегрирана система за управление на пчелните семейства.