Зърнопроизводителите от Добричка област ще успеят да засеят пшеница, макар и при по-късни срокове. Близо 965 000 дка вече са заложени със зърнено-житни култури, показват данните на ОД „Земеделие“. Обичайно в Добруджа се сеят от 1 млн.200 хил.дка до 1 млн.300 хил.дка. Основното притеснение за стопаните не са по-късните срокове за сеитбата, а започналото занижение на температурите. Минималните започнаха да се движат в диапазона от 0 до 5 градуса. 

Фермери, вижте какво ви готвят политиците

Към момента в Добричка област вече са засети близо 917 000 дка с пшеница и 47 000 дка с ечемик. 

Земеделските стопани се надяват на дълга есен, през която пшениците да имат време да покълнат, поникнат и да братят, обобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на производителите. 

При късните сеитби на зърнено-житни култури трябва да се използват сертифицирани семена със задължителна за пшеницата кълняемост, съветват учените. Едно от основните агротехнически изисквания е посевната норма да се определя според срока на сеитба - колкото по-късен е той, толкова тя е по-висока. Разбира се, много е важно да се знаят характеристиките на конкретния сорт пшеница и най-вече неговата продуктивна братимост. 

В същото време не трябва да се отива в другата крайност и да се увеличи посевната норма с повече от 20 %, тъй като това може да има отрицателни последствия по-късно. На този етап земеделските стопани вече няма да имат притеснения или проблеми с неприятели по пшеницата като въшки и мухи.