През пролетта планираме да направим демонстрационно покритие на противоградова защита по самолетен способ в район от Северна България с висок интензитет на тези процеси, заяви министърът на земеделието Десислава Танева по време на последното заседание на парламентарната Комисия по земеделие.

Без пари за пропаднали площи при отказ от участие в компенсационния фонд

Така земеделските производители ще се убедят, че това е един много ефективен метод, смята тя. Средствата за функциониране на тези системи не са набрани, но независимо от това, демонстрацията ще бъде проведена за сметка на бюджета, с който структурите към Министерството на земеделието разполагат, обясни министърът.

В бъдеще финансирането на системите за противоградова защита трябва да се осигури от компенсационния фонд за обезщетения при градушки, който предстои да бъде създаден.

Очаква се той да започне работа от пролетта на 2021 г., като постъпленията в него ще се осигурят от: досегашните държавни помощи за застраховане на земеделските производители (1,5 млн. лв.) и обезщетения за 100% пропаднали площи (4 млн. лв.); средствата от мярка "Управление на риска" по ПРСР (36 млн. евро) и доброволни вноски от земеделските производители, които искат да получават обезщетения в случай на градушки.

"Ако държавната подкрепа сега е само при 100% щета, тук ще имаме възможност при над 30% щета да компенсираме. Тази възможност е благодарение на ПРСР, мярка "Управление на риска", която работи, при условие че има финансово участие на държава и земеделски производители", допълни министърът.

Идеята за създаване на фонда е възникнала, след като Законът за борба с градушките беше посрещнат с неодобрение от земеделците и особено от страна на зърнопроизводителите, които изявиха нежелание да бъдат задължавани да се включат в подобен инструментариум.

Срещу участието си във фонда фермерите ще получават национална противоградова защита. Тя включва разширен обхват на защита на териториите с ракети, които са основно в Южна България и функционират още от миналата година, както и възможност за противоградова защита по самолетен способ. 

До 1-2 месеца се очаква пускането на радара в Шумен, с което ще се покрие и северната територия на страната, обясни Танева. Земеделските производители ще получат компенсация, ако имат щети въпреки противоградовата защита.

"В началото ще има възможност само за наемане, но не и за закупуване на самолети, за областите, които не попадат в обхвата на ракетната защита", каза още Десислава Танева.

Ставките за участие на фермерите в новия фонд ще са по-ниски, отколкото бяха предвидените в отпадналия проект на Закон за противоградова защита, а именно 75 ст./дка, каза още Танева.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермери подхождат резервирано към компенсационния фонд за градушките

След дебата за обвързаната подкрепа, идва ред и на борбата с градушките

Борбата с градушките - ефективна ли е?