Тъй като законопроектът за борба с градушките срещна силен отпор от земеделците, най-вече от страна на зърнопроизводителите, от Министерството на земеделието предлагат да се създаде взаимоспомагателен компенсационен фонд към Разплащателната агенция. 

Защо фермерите спряха Закона за борба с градушките?

Идеята беше представена лично от министър Десислава Танева по време на Осмата национална среща на земеделските производители в Златни пясъци.

В този акредитиран фонд участието на стопаните ще бъде на доброволен принцип.

„В страни, в които такива фондове функционират от над 10 години, в момента работят по обезщетения за суша. Ние ще започнем с градушката“, уточни Танева.

Целта на агроминистерството е до края на годината този фонд да бъде структуриран и реално да заработи от следващата 2021 г. 

„Държавната помощ за застраховки и за обезщетения ще работи единствено през този фонд. Участието в него ще е доброволно. Едрите земеделци ще имат възможност да участват само за част от своите площи“, обясни земеделският министър. 

Ако този фонд заработи, обезщетения на стопаните ще се плащат по ПРСР през мярка 17 „Управление на риска“.

„Тази мярка е заложена поне с двойно по-голям бюджет в следващия програмен период. Така фермерите ще могат да получават значително по-удовлетворяващи като размер обезщетения, отколкото държавната помощ, която се дава сега“, изчислява Танева.

Тя разясни, че независимо от липсата на консенсус за подобна система, Изпълнителна агенция за борба с градушките доизгражда национална противоградова защита. Според нея страната ни е готова за финансирането на защитата чрез самолетен способ, като в момента се приключва с техническата документация около последния радар в Северна България.

„Първо са нужни законодателни изменения, за да структурираме този фонд. Следва обществено обсъждане и акредитация от ЕК. Амбициозната ни цел е следващата година той да заработи“, коментира Десислава Танева за Агри.БГ.