Министерството на земеделието и храните (МЗХ) свиква днес от 13 ч. пресконференция по темата за риска от загуба на пари по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2007-2013), заявиха в аванс за Фермер.БГ източници от МЗХ пожелали анонимност., тъй като самата пресконференция бе официално обявена вчера, но без тема. На пресконференцията се очаква да бъдат обсъдени и други актуални теми засягащи селското стопанство.

 

Преди дни стана ясно, че от ЕК са уведомили МЗХ, че до края на годината България трябва да усвои още 286 млн.евро, които да бъдат декларирани пред Комисията до 31-и Януари 2014 с цел да се предотврати автоматично приспадане ( загуба) на тези средства. На среща през Септември 2013 в Брюксел, от МЗХ са представили параметри, на база които Комисията очаква реално усвояване на между 27-85 млн.евро.

 

В писмо до МЗХ от бившия земеделски министър на Румъния (2009-2010) и близък до настоящия еврокомисар по земеделие - Дачиан Чолош -  Михаил Димитру, който в момента е Директор на Дирекцията по земеделие и селски райони към ЕК, пък се иска от българското земеделско министерство да предоставят информация за реализираните разходи за т.нар."техническа помощ" и парите похарчени от МЗХ в медиите за реклама.

 

Очаквайте репортаж от пресконференцията на МЗХ, първо във Фермер.БГ !
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!