Днес Министър Мирослав Найденов се  среща със земеделски производители в Първомай, където заяви, че концепцията за създаване на Агенция по безопасност на храните е готова.

 

Концепцията е съгласувана и с премиера Бойко Борисов и ще бъде представена в най-скоро време, каза Найденов. Създаването на такава агенция изисква финансов ресурс, каза министърът и уточни, че затова се търсят възможности за финансиране, включително и възможности за заем от Световната банка.Министърът увери, че създаването на агенцията ще даде допълнителни гаранции не само по отношение на сигурността, но и на качеството на крайния продукт. Той обясни, че т. нар. проследяемост „от обора до масата" ще се извършва само от една структура.


На срещата с земеделските производители, министърът каза още, че министерството работи върху пакет закони, чрез които да бъде улеснена работата на земеделските производители. Целта на новите законодателни мерки е да бъде увеличена печалбата на производителите за сметка на приходите на прекупвачи и търговци, обясни той.

 

От Министерството на земеделието призоваха животновъдите да подават коректни заявления за евро субсидиите. Мирослав Найденов допълни, че на земеделците, подали заявление в срокове, ще им бъдат преведени парите до края месеца.

 

В заключение на срещата министър Найденов заяви, че въпросът за  данъчните облекчения за земеделците, който изтече през 2009 година и няма такъв за настоящата ще бъде дискутиран с финансовото министерство, в чиято компетенция е проблемът и ще се направи всичко възможно да бъде изготвен такъв за 2011 година.