Министерството на земеделието и храните работи усилено върху създаване на наредба, която да ограничи вноса на плодове и зеленчуци от трети страни, като Турция и Македония, а също така, за да се сложи в ред и вноса на продукция от ЕС, която е с много ниски стойности. Това обяви в сутрешния блок на БНТ1 министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков.

„Сами разбирате, че ние не може да сложим акциз върху стоките, които влизат от ЕС, но работим твърдо и усилено върху създаване на наредбата. Защото така се получава, че те се обмитяват и се пускат финансови документи, които са на много ниски стойности. Това води до корупционни практики и до ниски стойности на продукцията, която се предлага отвън и по такъв начин се сваля цената и на нашата продукция“, коментира министърът.

Според Греков най-много по веригата от производителя до потребителя цената се качва най-много от  прекупвачите: „те са основната пречка за развитието на нашето селско стопанство, определено и общо казвам, и то не само за зеленчукопроизводството, също така и за другите култури. Защото цената от дините в Любимец до хипермаркетите се увеличава в пъти повече“, посочи министър Греков.

Земеделският министър отново каза, че трябва да се намерят възможности за обединение на зеленчукопроиводителите, възможности за създаване на браншови организации, които сами да си правят организацията за изкупуването и предлагането на съответните продукти. „Ние сме направили първата крачка, да се свържем с големите вериги, които желаят да работят с български производители. Но български производители не като еднолични търговци, а обединени браншови организации, с които да поддържат целогодишно зареждане на техните хипермаркети и да отговарят на съответните условия. Тоест да имат финансови документи, да имат сертификат за качество, да имат съответната опаковка, която да отговаря на изискванията и нещо повече, което се договорихме с голяма част от веригите – част от тази продукция да бъде изнасяна на европейски пазар, посочи проф. Греков.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!