Виненото грозде тази година е с изключително високи качества за създаване на добри вина и очакваме реколтата да достигне 250 хил. т. за разлика от едва 192 хил. т. през миналата година. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков в пловдивското село Песнопой, където откри модернизирана винарна, съобщиха от МЗХ.

„Вървим към утвърждаване на все по-големи количества грозде, въпреки че лозовите масиви са намалели в пъти през последните години. В новия програмен период ще отделим специално внимание на гроздопроизводството, защото в България се отглеждат едни от най-хубавите сортове грозде, характерни за Европа“, посочи министърът.

Греков припомни, че за специфична подкрепа на уязвими сектори ще се отделят 13 % от директните плащания, което ще даде тласък на приоритетните за страната ни производства. „Много е трудно за един производител да стъпи на големи международни пазари, каквито са Китай и Русия например. Затова трябва да има уеднаквяване на качествата на вината и това качество да бъде постоянно във времето“, категоричен бе министърът.  По тази причина държавата планира да осъществи мащабна международна кампания по популяризиране не само на българските вина, но и на останалите традиционни продукти, към които има интерес.

За първите 6 месеца на годината износът на български вина бележи ръст от 5.4%, което е 27 млн. литра, като основните дестинации са Русия, Китай и Западна Европа.снимка: МЗХ
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!