След като изгледа филм за измирането на пчелите и чу трагичните истории на пострадали фермери, министър Мирослав Найденов се убеди, че нещо в сектора наистина не е наред. Това се случи едва днес на конференция "За пчелите и хората", организирана от Credo Bonum Фондация.
 
Найденов каза, че очевидно проблемът е много голям и трябва да намери механизми за ограничаване на проблема заради отравянето с пестициди. Министърът се закани да направи съвещание за набелязване на мерки, с които да се затегне контролът, намеквайки за евентуален рестриктивен режим за използването на химичните препарати на полето.
 
Това обаче далеч не е единственият проблем на бранша. Освен пчелите, страдат и стопаните им, най-вече от безпаричие и застаряване. Секторът е в сиви нюанси, тъй като съществува проблем с нормативната база и обременяването с данъци, заради което много фермери не се регистрират. Освен това в нормативите пчелите не са посочени като животни и така стопаните им не могат да получават европейски субсидии. За тях в момента действа единствено Национална програма. 
 
По време на срещата Мирослав Найденов пак каза, че не са предвидени субсидии за пчеларите, но успокои, че за тяхното благо ще се помисли в Общата селскостопанска политика.