България има подадено заявлениe-спецификация за вписване на наименованието „пастърма говежда“ като храна с традиционно специфичен характер в Европейския регистър на земеделските продукти и храни с традиционно специфичен характер, съобщават от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).


На интернет страницата на МЗХ се публикува пълният текст на заявлението – спецификация за вписване в Европейския регистър на земеделските продукти и храни с традиционно специфичен характер, подадено от група производители, на още един български месен продукт – говежда пастърма.
[news]
Фермер.БГ припомня, че Европейската комисия (ЕК) одобрява нови земеделски продукта, които влизат в регистъра на защитените селскостопански деноминации. В този регистър се вписват одобрени от Европейската комисия продукти на страните-членки, отговарящи на изискванията за трите категори: защитено географско наименование за произход, защитено географско указание и продукт с традиционно специфичен характер. До момента има одобрени близо 1 200 земеделски продукта от ЕС.

 

„Много е важна промяната, защото ние виждаме бъдещето на земеделските продукти като представянето им като специфични и качествени продукти на пазара, произведени от конкретен фермер. Това означава, че всеки индивидуален фермер със своя знак ще обозначава какво той произвежда и това е основна, ключова възможност, защото само така качествените продукти ще бъдат подобаващо оценени“, коментира Роджър Уайт, говорител на Европейската комисия по въпросите на земеделието и селските райони. По думите му едно от най-важните послания, които ЕК отправя към фермерите от страните-членки е именно, че аграрната политика, заложена в Общата селскостопанска политика (ОСП) 2014-2020 г., залага на защитените земеделски продукти.

 

До момента България има само един защитен продукт - „Горнооряховски суджук“, включен в регистъра като български продукт със защитено географско указание. През есента на 2013 г. в ЕК бяха внесени нови 6 заявления за защитени земеделски продукти от България. Това са: българско розово масло, Панагюрска луканка, филе „Елена“, суджук, кайзерован врат „Тракия“ и роле „Трапезица“. Българските заявки са внесени през последните 12 месеца, което означава, че предстои всяко от тях да бъде обстойно разгледано и едва тогава ЕК ще се произнесе по тях.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!