Министерството на земеделието и храните, съвместно с браншовите организации от сектор Земеделие търсят нов начин, по който да се финансира борбата с градушките. Това заяви на парлементарния контрол в петък земеделският министър Десислава Танева. 
 
„От втората половина на годината в МЗХ работим в комуникация с браншовите организации, защото имат готовност с консенсус да приемем друг модел за осъществяване на противоградовата защита с друг модел на финансиране. Това ще позволи и увеличаване на площите, които са обхванати от системата за противоградова защита, и решаване на въпросите с хроничния финансов недостиг", обясни министър Танева. 
 
В момента заплатите, а и всички ресурси на Агенцията за Борба с градушките са изцяло на бюджетна издръжка. „Съгласно бюджетната рамка, която бе гласувана, начинът, по който работи агенцията е същият както миналите години с недостиг на финансиране и ниски заплати, уточни Танева.
 
Справка сочи, че към 12 август 2008 г. числеността на агенцията е 823 щатни бройки, към 13 ноември 2009 г. числеността е намалена на 598 щатни бройки, а през 2013 г. - 593. Числеността на персонала в общата администрацията е 33 щатни бройки. Както заплатите, така и всички ресурси са изцяло на бюджетна издръжка, а те със сигурност са недостатъчни", заяви Танева. 
 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!