През последните години се наблюдава тенденция на намаляване на кражбите на селскостопанска продукция и животни. Това съобщиха от пресцентъра на Главната дирекция „Национална полиция“ към Министерството на вътрешните работи за Фермер.БГ, като отбелязват, че това се дължи на редица фактори, но основният е по-добрата работа на полицията. 
 
 
За първите седем месеца от тази година са регистрирани 2 423 случая на кражби на селскостопанска продукция, птици и животни, сочат данните на полицията. 
 
За сравнение през цялата минала година те са били общо 4 744, а през 2015 г. и 2014 г. тази цифра е била съответно – 5 762 и 5 766
Регистрираните престъпления, свързани със селскостопанска продукция и животни през 2013 г. пък са били 6 675, посочват от МВР. 
 
Разкриваемостта на кражбите на селскостопанска продукция, животни и птици също е в полза на униформените. Тази година те са успели да разнищят и да доведат до финал 1 605 случая, което е 66,24 процента от общото количество.  
 
Сходна е ситуацията и за цялата 2016 г., посочват от МВР. От регистрираните тогава престъпления, разкритите са 3 046 или 64,21 на сто.
 
Но не само кражбите мъчат стопаните, палежите също са един от проблемите, с които те трябва да се сблъскват, често от страна на недоброжелатели и конкуренти. 
 
 
За първите седем месеца на тази година са регистрирани общо 26 палежа с предмет на посегателство селскостопанска продукция. За същия период на миналата година, цифрата е почти същата – 27 палежа, обясниха от полицията. 
 
„Работата на земеделските стопани е изключително важна, тъй като те са хората, от които зависи изхранването на населението, ето защо полицията всяка година оказва помощ при опазването на реколтата им като отделя допълнителни сили, най-вече в летните месеци, за охрана“, добавиха от МВР.