Въпреки загубите в засегнатите от АЧС свинекомплекси в страната и спада в производството на свинско месо, цените на едро през месец август останаха близо до нивото от предходните месеци – 3,80 лв./кг. Това сочат последните данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Влиянието на чумата по свинете се усеща все по-силно на пазара

Намаленото предлагане до известна степен се компенсира от по-голямото производство през първите шест месеца на 2019 г. В кланиците са произведени с 3,39 хил. тона повече на годишна база. 

През следващите месеци се очаква цените да се задържат. Дори да има лек спад, което е очаквано за това време на годината, те ще си остават над средните за 2016–2018 г., убедени са анализаторите.

Данни на Световната организация за здраве на животните сочат, че от 30 август до 12 септември в света са регистрирани 344 нови случая на чума по свинете, от които 264 са в Европа.

Анализатори: „Последиците от АЧС не се отразяват върху европейския пазар. Недостигът в засегнатите държави се компенсира от внос от други страни членки.“

Като потенциална заплаха за разпространението на АЧС в ЕС, американското земеделско министерство посочва въвеждането на ограничения за износ. Според техните експерти това може да доведе до свръхпредлагане на европейския пазар в по-дългосрочен план.

За разлика от България обаче, цените на свинското месо в ЕС и на световните пазари са най-високите за последните 5 години. Това се дължи на силно засегнатото от АЧС китайско свиневъдство, твърдят икономистите.

В средата на месец септември Китай отмени някои допълнителни мита към свинското месо от САЩ, които достигнаха 72% в разгара на търговския конфликт.

По данни от доклад на ЕК свинското месо е с най-голямо потребление на глава от населението в ЕС – над 40 кг. С най-бързи темпове нараства консумацията в Азия, като очакванията са тя да достигне 15 кг на глава от населението до 2020 г.

Всички новини по темата вижте ТУК.